Mennyit lehet spórolni egy vegyestüzelésű kazánnal a fűtésszámlán?

Egy kazán vagy kandalló segítségével gondoskodhatunk a kellemes melegről otthonunkban. Akár a vegyestüzelésű vagy a bálaégető kazánt, akár a vízteres kandallót választjuk, rengeteget spórolhatunk.

Mennyit lehet spórolni egy vegyestüzelésű kazánnal a fűtésszámlán?

Természetes, ha a jelenlegi gazdasági helyzetben azon próbál spórolni, amin csak tud. Ha azonban mára racionalizálta a kiadásait, és nem költ semmi olyasmire, ami nem szükséges, szinte már csak az élelmiszer és a rezsi marad. Áramra és
kellemes melegre természetesen szükségünk van a komfortos élethez, azonban a fűtésen is többet spórolhatunk, mint gondolnánk – akár 70 százalékot!

Hálózati gáz helyett kazán

Ha szeretnénk leválni a közművekről, vagy legalábbis arra vágyunk, hogy soha többé ne kapjunk fűtésszámlát, ne kelljen tartanunk a gázáremeléstől vagy a karbantartási munkálatok miatti szolgáltatáskimaradástól, egy kazán vagy kandalló segítségével gondoskodhatunk a kellemes melegről otthonunkban. Akár a vegyestüzelésű vagy a bálaégető kazánt, akár a vízteres kandallót választjuk, rengeteget spórolhatunk. A megfelelő típust az épület típusának megfelelően érdemes kiválasztani, illetve a döntés előtt azt is át kell gondolni, mekkora hely áll rendelkezésünkre a tüzelőanyag tárolásához.

A vegyestüzelésű kazánban szinte bármit elégethetünk

Ha önellátó otthonban szeretnénk élni, hogy kényelmünknek és anyagi biztonságunknak ne kelljen külső körülményektől függenie, azonban egy komplett passzívház felépítésébe jelenleg nem tudnánk belevágni, egy kazán beszereltetése ideális első lépésként. A vegyestüzelésű kazán egyik előnye, hogy szinte bármit elégethetünk benne: fát, brikettet, szalmát, pelletet, de akár a konyhai vagy mezőgazdasági hulladékot is. Így az újrahasznosítás révén még a környezetünkkel is jót teszünk.

Akár a költségek 70 százalékát lefaraghatjuk

Ha kazánt készíttetünk és szereltetünk be, többé nem kapunk sárga csekket. Csupán a tüzelőanyagról kell gondoskodnunk, azonban ez lényegesen kevesebbe kerül, mint a gáz. A kifűtendő épület nagyságától és a téli hőmérséklettől függően egy háztartásban körülbelül 40-80 mázsa fa fogy el egy év folyamán. Egy mázsa hasított akác ára körülbelül 2400-2800 forint. Az éves tüzelőanyagköltség
100-200 ezer, a havi tehát 12-25 ezer forint. Egy átlagos, négytagú
család gázfűtésre körülbelül 30-50 ezer forintot fizet havonta. Tehát a fával való fűtéssel akár 60-70 százalékot is spórolhatunk.

Milyen házkörüli növényi hulladékot lehet eltüzelni a vegyestüzelésű kazánban?

A faanyag és a növények esetén ügyeljünk arra, hogy azok kellően szárazak legyenek. A nedves tüzelő fűtőértéke mindig rosszabb, ráadásul füstöl és kormoz is.

Milyen házkörüli hulladékot lehet eltüzelni a kazánban?

A vegyestüzelésű kazán előnyei közé tartozik, hogy az alkalmazott tüzelőanyagon, tűzifán, fa- vagy szalmabriketten, pelleten, szalmabálán vagy szénen kívül a mezőgazdasági vagy háztartási hulladék egy részét is eltüzelhetjük benne. Így spórolhatunk egy kicsit a tüzelőn, nem kell gondoskodnunk a hulladék tárolásáról vagy elszállításáról, valamint az
újrafelhasználással a környezetünket is óvjuk.

Eltüzelhetünk minden fa-, növényi vagy papíralapú hulladékot. A faanyag és a növények esetén ügyeljünk arra, hogy azok kellően szárazak legyenek. A nedves tüzelő fűtőértéke mindig rosszabb, ráadásul füstöl és kormoz is. A száraz ágnyesedéket, fahulladékot, összesöpört leveleket, fűrészport, bontott deszkát, forgácsot, dióhéjat, régi újságokat, száraz gyümölcs- vagy zöldséghéjakat viszont bátran elégethetjük.

Téli szezonban ezekkel önmagában természetesen nem lehet fűteni, szükségünk lesz hagyományos tüzelőanyagra is.

Mit ne tüzeljek el?

A fent felsoroltakon kívül mást lehetőleg ne tüzeljünk el a kazánban. Ne fűtsünk például nedves vagy túl öreg fával, ugyanis utóbbi is veszít a gyúlékonyságából.
Lakkozott vagy festett fát szintén ne használjunk, ugyanis ezek égésekor rengeteg mérgező vegyület jut a levegőbe, ezek megrongálhatják a berendezést, és az egészségre is veszélyesek. A műanyagokkal ugyanez a helyzet, így azokat se tüzeljük el. Ne tüzeljünk el továbbá rongyot, használt ruhát, cipőt, ipari
hulladékot, gumit, bútorlapot vagy vegyszereket. A mérgező anyagok levegőbe jutásával ugyanis a füst szilárd részecskéi visszaszállnak a környező területre, például a kertünkbe. Így saját magunk és családunk tüdejét szennyeznénk vele,
illetve a földbe kerülve a termelt zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt magunkhoz vennénk azokat. Ráadásul a kéményben kátránylerakódást okoz, a kazánt pedig egy idő múlva ki is lyukaszthatja ez a rengeteg káros anyag.
Puhafával se tüzeljünk; ezt legfeljebb gyújtósnak használjunk, ugyanis nagyon hamar elég. Puhafa például a lucfenyő, az erdei fenyő vagy a nyárfa.

Mivel a leggazdaságosabb fűteni?

A döntés előtt érdemes átgondolnia, milyen típusú kazánra van szüksége, illetve milyen tüzelőanyaggal szeretne fűteni.

Mivel a leggazdaságosabb fűteni?

Ha szeretne spórolni a fűtésszámlán, ezért inkább felszereltet egy vegyestüzelésű kazánt a gázfűtés helyett, a döntés előtt érdemes átgondolnia, milyen típusú kazánra van szüksége, illetve milyen tüzelőanyaggal szeretne fűteni. A tüzelőanyag fajtájától függően gondoskodnia kell a megfelelő méretű
tárolóhelyről, illetve annak szellőzéséről. Természetesen az anyagi szempontok sem elhanyagolhatóak.

Tűzifa

A tűzifa összetevőinek 83 százaléka gázalakban ég el, ehhez nagy égéstérre és oxigénben gazdag levegőre van szükség. A tűzifát kizárólag jól szellőző helyen lehet raktározni, hogy kellőképpen kiszáradjon, a nedvesség ugyanis rontaná a fűtőértékét. A fát a felhasználás előtt legalább egy évig érdemes szárítani. A
légszáraz fa fűtőértéke 14-16 MJ/kg, egy mázsa fa fajtától függően körülbelül 2500-3000 forintba kerül.

Fabrikett

A fabrikett négyszög, kör vagy sokszög alakú, tömör, alacsony
nedvességtartalmú fatömörítvény. Száraz helyen kell tartani, de szellőztetést nem igényel. Alacsony nedvességtartalma miatt keresett tüzelőanyag. Faaprítékból, faforgácsból, fakéregből és más fahulladékokból készül. Hamutartalma kicsi, tárolása nem helyigényes. A fabrikett fűtőértéke 18-20 MJ/kg, és egy mázsa körülbelül 4500-5000 forintba kerül, viszont kisebb helyen is
elfér, illetve az adagolása jobban kiszámítható, mint a fáé.

Szalmabrikett

A szalmabriketthez egy száraz, nagy területű tárolóra van szükség, ám szellőztetni nem kell. Felső begyújtással nem keletkezik sok hamu, így gazdaságosan felhasználható. Főként puffertartályos vagy nagy vízterű rendszerekben ajánlott ezzel tüzelni. A szalmabrikett fűtőértéke 16-18 MJ/kg, egy mázsa 3000-3500 forintba kerül.

Szén

A szén erősen környezetkárosító tüzelőanyag, így a gyakorlatban egyre kevésbé használják. A megfelelő légellátás biztosításához huzatszabályozó használata szükséges. A legnagyobb fűtőértékkel (27-32 MJ/kg) rendelkező szénfajtából, a  feketeszénből egy mázsa 5000-6000 forintba kerül.

Pellet

A pellet összepréselt fűrészpor. Az ezzel való fűtés környezetbarátabb, mint a fafűtés, illetve a fánál szárazabb pelletnek a hatásfoka is jobb. A fűtőértéke 18- 19 MJ/kg, egy mázsa 6000-7000 forintba kerül.