Tisztítási tanácsok

Tisztítási és karbantartási tanácsok

Vegyestüzelésű kazánok tisztítása és karbantartása

Egy szakszerűen megtervezett és kivitelezett fűtési rendszer
különösebb karbantartási feladatokat nem igényel, viszont a
kazán rendszeres tisztításáról, a maximális hőhasznosítás és
kazán élettartam elérése mi is gondoskodni kell.

Fűtési szezon előtti karbantartási feladatok

A fűtési szezon közeledtével, szakemberrel vizsgáltassa meg
fűtési rendszerét. Fordítson fokozott figyelmet a csapok és
szelepek állására. Tragikus baleset okozója lehet egy véletlenül
zárva hagyott csap a fűtési rendszerben.

Ha szükséges, a kémény és a füstcsövek kormolását is végezze,
végeztesse el.

Ellenőrizze, hogy a rendszer az előírt mértékig fel legyen töltve
vízzel.
Portalanítsa a hőátadó felületeket, csöveket, fűtőtesteket,
radiátorokat, ezzel is csökkentve az adott fűtött helyiségben
tartózkodók szervezetét érő porterhelés koncentrációját.

Hetente elvégzendő tisztítási feladatok

Tisztítási folyamat lépései

A kazán és a hozzá csatlakozó füstelvezető rendszer tisztítását, minden esetben felülről lefelé haladva végezzük.

A füstgázelvezető rendszerbe célszerű beépíteni egy tisztító nyílással rendelkező 90°-os könyököt, a kémény csatlakozási pontjára. Ezen a nyíláson tudjuk a kazán és kémény közötti füstcsőszakaszt tisztítani.

A füstcsőben lerakódott korom, csökkenti a füstcső keresztmetszetét, a huzat mértékét és ezzel arányosan a kazán hatásfokát is. Ha Ön azt tapasztalja, hogy az eddig jó huzatú kazánja füstölni kezd, akkor ez lehet az egyik kiváltó ok.

A kormoló ajtón keresztül lehet tisztítani a tűztér felett található táskás hőcserélőket, ezek biztosítják a füstgáz elvezetését a füstcsőcsonkig, és jelentős méretű hőátadó felülete a kazánnak.

 

Tisztítási tanácsok