Select Page

Egy kazán vagy kandalló segítségével gondoskodhatunk a kellemes melegről otthonunkban. Akár a vegyestüzelésű vagy a bálaégető kazánt, akár a vízteres kandallót választjuk, rengeteget spórolhatunk.

Mennyit lehet spórolni egy vegyestüzelésű kazánnal a fűtésszámlán?

Természetes, ha a jelenlegi gazdasági helyzetben azon próbál spórolni, amin csak tud. Ha azonban mára racionalizálta a kiadásait, és nem költ semmi olyasmire, ami nem szükséges, szinte már csak az élelmiszer és a rezsi marad. Áramra és
kellemes melegre természetesen szükségünk van a komfortos élethez, azonban a fűtésen is többet spórolhatunk, mint gondolnánk – akár 70 százalékot!

Hálózati gáz helyett kazán

Ha szeretnénk leválni a közművekről, vagy legalábbis arra vágyunk, hogy soha többé ne kapjunk fűtésszámlát, ne kelljen tartanunk a gázáremeléstől vagy a karbantartási munkálatok miatti szolgáltatáskimaradástól, egy kazán vagy kandalló segítségével gondoskodhatunk a kellemes melegről otthonunkban. Akár a vegyestüzelésű vagy a bálaégető kazánt, akár a vízteres kandallót választjuk, rengeteget spórolhatunk. A megfelelő típust az épület típusának megfelelően érdemes kiválasztani, illetve a döntés előtt azt is át kell gondolni, mekkora hely áll rendelkezésünkre a tüzelőanyag tárolásához.

A vegyestüzelésű kazánban szinte bármit elégethetünk

Ha önellátó otthonban szeretnénk élni, hogy kényelmünknek és anyagi biztonságunknak ne kelljen külső körülményektől függenie, azonban egy komplett passzívház felépítésébe jelenleg nem tudnánk belevágni, egy kazán beszereltetése ideális első lépésként. A vegyestüzelésű kazán egyik előnye, hogy szinte bármit elégethetünk benne: fát, brikettet, szalmát, pelletet, de akár a konyhai vagy mezőgazdasági hulladékot is. Így az újrahasznosítás révén még a környezetünkkel is jót teszünk.

Akár a költségek 70 százalékát lefaraghatjuk

Ha kazánt készíttetünk és szereltetünk be, többé nem kapunk sárga csekket. Csupán a tüzelőanyagról kell gondoskodnunk, azonban ez lényegesen kevesebbe kerül, mint a gáz. A kifűtendő épület nagyságától és a téli hőmérséklettől függően egy háztartásban körülbelül 40-80 mázsa fa fogy el egy év folyamán. Egy mázsa hasított akác ára körülbelül 2400-2800 forint. Az éves tüzelőanyagköltség
100-200 ezer, a havi tehát 12-25 ezer forint. Egy átlagos, négytagú
család gázfűtésre körülbelül 30-50 ezer forintot fizet havonta. Tehát a fával való fűtéssel akár 60-70 százalékot is spórolhatunk.