Select Page

A faanyag és a növények esetén ügyeljünk arra, hogy azok kellően szárazak legyenek. A nedves tüzelő fűtőértéke mindig rosszabb, ráadásul füstöl és kormoz is.

Milyen házkörüli hulladékot lehet eltüzelni a kazánban?

A vegyestüzelésű kazán előnyei közé tartozik, hogy az alkalmazott tüzelőanyagon, tűzifán, fa- vagy szalmabriketten, pelleten, szalmabálán vagy szénen kívül a mezőgazdasági vagy háztartási hulladék egy részét is eltüzelhetjük benne. Így spórolhatunk egy kicsit a tüzelőn, nem kell gondoskodnunk a hulladék tárolásáról vagy elszállításáról, valamint az
újrafelhasználással a környezetünket is óvjuk.

Eltüzelhetünk minden fa-, növényi vagy papíralapú hulladékot. A faanyag és a növények esetén ügyeljünk arra, hogy azok kellően szárazak legyenek. A nedves tüzelő fűtőértéke mindig rosszabb, ráadásul füstöl és kormoz is. A száraz ágnyesedéket, fahulladékot, összesöpört leveleket, fűrészport, bontott deszkát, forgácsot, dióhéjat, régi újságokat, száraz gyümölcs- vagy zöldséghéjakat viszont bátran elégethetjük.

Téli szezonban ezekkel önmagában természetesen nem lehet fűteni, szükségünk lesz hagyományos tüzelőanyagra is.

Mit ne tüzeljek el?

A fent felsoroltakon kívül mást lehetőleg ne tüzeljünk el a kazánban. Ne fűtsünk például nedves vagy túl öreg fával, ugyanis utóbbi is veszít a gyúlékonyságából.
Lakkozott vagy festett fát szintén ne használjunk, ugyanis ezek égésekor rengeteg mérgező vegyület jut a levegőbe, ezek megrongálhatják a berendezést, és az egészségre is veszélyesek. A műanyagokkal ugyanez a helyzet, így azokat se tüzeljük el. Ne tüzeljünk el továbbá rongyot, használt ruhát, cipőt, ipari
hulladékot, gumit, bútorlapot vagy vegyszereket. A mérgező anyagok levegőbe jutásával ugyanis a füst szilárd részecskéi visszaszállnak a környező területre, például a kertünkbe. Így saját magunk és családunk tüdejét szennyeznénk vele,
illetve a földbe kerülve a termelt zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt magunkhoz vennénk azokat. Ráadásul a kéményben kátránylerakódást okoz, a kazánt pedig egy idő múlva ki is lyukaszthatja ez a rengeteg káros anyag.
Puhafával se tüzeljünk; ezt legfeljebb gyújtósnak használjunk, ugyanis nagyon hamar elég. Puhafa például a lucfenyő, az erdei fenyő vagy a nyárfa.