1. Válassza ki az ön számára legideálisabb kazántípust!
Ha azt már eldöntötte, hogy szeretne spórolni a fűtésszámláján, ezért gázfűtés helyett vegyestüzelésű kazánnal, bálás kazánnal vagy pellet kazánnal fűtene, már csak ki kell választania a megfelelő típust. Az ideális kazán kiválasztásában szakembereink szívesen segítenek, bátran keressen meg minket elérhetőségeink bármelyikén! Ha informálódni szeretne az egyes típusok előnyeiről, olvassa el a Kazánok oldalunkon leírtakat!
2. Gondoskodjon a megfelelő biztonsági berendezésekről!
A kazán hatékony és biztonságos működéséhez elengedhetetlen a megfelelő biztonsági berendezések használata, amelyek gondoskodnak az égéstermék elvezetéséről, a berendezés teljesítményének megfelelő szinten tartásáról vagy a
túlmelegedés megakadályozásáról. A megfelelő kéményre a tüzelőanyag elégetésekor keletkező égéstermék elvezetése miatt van szükség. Az általunk forgalmazott fémkéményrendszerek alkalmasak bármely vegyestüzelésű fűtési rendszerhez. A termosztatikus keverőszelep állandó magas hőmérsékletet tart
fenn a kazánban, így ezt a berendezések élettartamának növelése miatt alkalmazzák. A termosztatikus huzatszabályzó a kazánok teljesítményének
szabályozására való, a termosztatikus visszahűtőszelep pedig a túlmelegedéstől óvja meg a kazánt. A tágulási tartály a felmelegedett fűtővíz biztonságos tárolásáról gondoskodik, nélküle túlnyomás léphetne fel a kazánban.
3. Döntse el, milyen tüzelőanyaggal fog fűteni!
A megfelelő tüzelőanyag – és így az ideális kazántípus – kiválasztásához figyelembe kell vennünk azt is, mekkora hely áll rendelkezésünkre a tüzelőanyag tárolásához. A tároló szellőzéséről is gondoskodni kell, a tüzelőanyag fajtájától
függően. A tűzifa kizárólag jól szellőző helyen raktározható, a szalmabrikettet, a fabrikettet vagy a pelletet pedig száraz helyen kell tartani, de szellőzést nem igényelnek. A magasabb cellulóztartalmú tüzelőanyagok esetén a hamu tárolását
is meg kell oldanunk. A vegyes tüzelésű kazánban minden papíralapú, fa- és a száraz növényi háztartási hulladék eltüzelhető, például a régi újságok, száraz gyümölcshéj, dióhéj vagy ágnyesedék. Természetesen fűtési szezonban ezek
önmagukban nem elegendőek, ezért hagyományos tüzelőanyagra is szükség van.
Tűzifa
A tűzifa a legősibb fűtőanyag, meggyújtva összetevőinek 83 százaléka gázalakban ég el, ez adja fűtőértékének csaknem 70 százalékát. Az égéshez oxigénben gazdag levegőre és nagy égéstérre van szükség. Mivel csak száraz fát égethetünk, a tüzelőt felhasználás előtt legalább egy évig szárítani kell, hogy
víztartalma legfeljebb 15 százalék legyen.
Fabrikett
A fabrikett 50 milliméteres vagy ennél nagyobb kör, négyszög vagy sokszög profilú fatömörítvény. Tömörsége és alacsony nedvességtartalma miatt jó tüzelőanyag. A brikettet 20 százalék alatti nedvességtartalmú fahulladék, például faforgács, fűrészpor, fakéreg és faapríték felhasználásával gyártják. A fabrikett előnye, hogy fűtőértéke nagy, hamutartalma viszont kicsi, sűrűsége nagy, így tárolása nem helyigényes.
Pellet
A pelletformába préselt fűrészpor a hagyományos fűrészpornál könnyebben ég. Legelterjedtebb mérete a 6-8 mm x 2–5 cm. Égetése pelletkazánban lehetséges. A pellettel való fűtés környezetbarátabb a fafűtésnél, ugyanis újrahasznosított
alapanyagot égetünk el. Illetve, a pellet hatásfoka jobb a tűzifáénál, ugyanis előbbi nedvességtartalma a fa 20-30 százalékával szemben mindössze 10 százalék.
Szalmabrikett
A szalmabrikett tárolásához nagy helyre van szükség. Vegyestüzelésű kazánban alulról és felülről begyújtva is eltüzelhető, előbbi esetben azonban nagyon sok korom jelentkezik, és a hamu rövid idő alatt megtölti a tűzteret. Így a felső begyújtás a célszerűbb, ugyanis így a brikett lassú izzással ég el, és sok hamu sem keletkezik. A szalmabrikett égési ideje elég alacsony, emiatt eltüzelése főként nagy vízterű vagy puffertartályos rendszerekben ajánlott.
Szén
A szén korábban az egyik legnépszerűbb fűtőanyagunk volt, azonban, mivel erősen környezetkárosító, egyre kevésbé használják. Égetése vegyestüzelésű kazánokban lehetséges. A főbb szénfajták közé tartozik a tőzeg, a lignit, a barna- és a feketeszén. Széntüzeléskor huzatszabályozó használatával kell
megoldani a megfelelő légellátást.
4. Végezze el rendszeresen a kormolást!
Ha a hamutálcán 5-10 milliméternyi koromréteg rakódik le, a kormolást el kell végezni, ez a felső és középső ajtón keresztül oldható meg. A tálcákat, illetve a kazán belső felületét le kell tisztítani egy lemezkaparóval. Ha nem végezzük el a rendszeres kormolást, a kazán belső lemeze súlyosan károsodhat.
5. Biztosítsa a megfelelő huzatot!
A kéményt és a füstcsövet rendszeresen takarítani kell, hogy folyamatosan gondoskodhassunk a megfelelő huzatról. Ez egyrészt az égéstermékek távozása miatt fontos, másrészt pedig így biztosíthatjuk a megfelelő mennyiségű oxigént az égéshez. Ha a nem megfelelő huzat miatt a kazánban elégetendő
tüzelőanyagok túl nedvesek, illetve a kazánajtók folyamatosan le vannak zárva, az károsodást okozhat a kazán belső lemezében, és csökkentheti élettartamát.
6. Gondoskodjon a megfelelő kémény kialakításáról!
Az égéstermék elvezetéséhez megfelelő kémény kiépítésére van szükség. A kémény mérete a kazán típusától és a tüzelőanyagtól függ.
7. Ügyeljen a kazán elhelyezésére!
A kazán és kiszolgáló gépészeti berendezései számára megfelelő méretű helyre van szükség. Fontos, hogy a kazán minél közelebb helyezkedjen el a kéménybekötéshez. A kazán előtt bizonyos méretű kezelési területet is hagyni kell. Ha emeleten szeretné elhelyezni a kazánt, előzőleg győződjön meg róla, hogy a födém elbírja-e a berendezést.
8. Gondoskodjon a légcsatorna beszereléséről!
A tüzelőanyag elégetéséhez megfelelő mennyiségű oxigénre van szükség, ehhez a legjobb megoldás, ha a tüzelőberendezéshez a szükséges levegőt egy légcsatornán keresztül juttatjuk el. Ez kialakítható a padlóban vagy a fal mellett is. A légcsatorna végződhet a kandallóbetétben, illetve a kazántérben is.
Kialakítása lehet függőleges vagy vízszintes; a megfelelő típus kiválasztásában szakember segíthet.