Select Page

Kazánok

AV Vegyestüzelésű kazán

Miért fűtsek kazánnal?

A különböző tüzelőanyagokkal használható vegyestüzelésű és bálás kazánok alkalmasak lakások, családi házak, társasházak, intézmények, műhelyek, üzemcsarnokok és üvegházak fűtésére. A vegyestüzelésű kazánok egyszerűen kezelhetők, gazdaságosak, illetve bármilyen folyadékfűtésű rendszerhez csatlakoztathatók, központi, padlófűtéses, radiátoros és hőlégbefúvós rendszerhez egyaránt. Ha kazánnal fűt, felhasználhatja a házkörüli, kerti növényi hulladékokat, így nem termel szemetet, és a tüzelőanyagért is kevesebbet kell fizetnie. Ráadásul a kazán beszereltetése csak egyszeri költséget jelent, amely hamar megtérül, hiszen a továbbiakban megszabadulhat a sárga csekkektől, és nem függ többé a közműszolgáltatóktól sem: nem érinti sem az áremelés, sem a fűtéskimaradás.

Milyen kazánnal fűtsek?

A családi házak, intézmények és üzemcsarnokok fűtésére használható kazánoknak – többek közt a felhasználható tüzelőanyagok szempontjából is – több típusa van. Fűthet többek közt vegyestüzelésű kazánnal, pellet, faelgázosító vagy bálás kazánnal. A könnyebb választás érdekében röviden bemutatjuk az egyes típusokat.

Vegyestüzelésű kazán

A Vegyestüzelésű kazánok meleg víz üzemű fűtési rendszerekhez csatlakoztatva használhatók családi házak, gazdasági épületek, műhelyek, üvegházak és mezőgazdasági üzemcsarnokok fűtésére. Különböző szilárd tüzelőanyagok, például tűzifa, fabrikett, barnaszén, ágnyesedék és fahulladék elégetésére
alkalmasak. A vegyestüzelésű kazán egyszerűen beilleszthető a meglévő fűtési rendszerbe. A hőszigetelt burkolatnak köszönhetően a hőveszteség minimális. A kazán kezelése egyszerű és kényelmes, nyitott és zárt rendszerben egyaránt
alkalmazható. A kazán túlfűtés elleni védelme jóvoltából megakadályozható a túlmelegedés. A vízhűtéses rostélynak és a tálcás hőcserélőnek köszönhetően a kazán magas hatásfoka garantált.

Bálás kazán – Bálaégető kazán

A bálás kazán vagy bálaégető kazán egy olyan vegyes tüzelésű berendezés, amely tűztere olyan tágas, hogy akár egy egész szalmabála belefér. A bálás kazánt elsősorban lakóházak, mezőgazdasági épületek és üzemcsarnokok fűtésére használható. A kazán más tüzelőanyag, például farönk, fatuskó
égetésére is alkalmas. Általunk gyártott kazánok lemezből készülnek. A két lemez között lévő víz felmelegszik, az égés folyamatok hatására. A megfelelő méretű bálás kazánban a még izzó bálára rátehetjük a következő bálát, ezzel sok időt és
energiát spórolhatunk. Bálaégető kazán felszereltetésekor gondoskodnunk kell az éves tüzelőmennyiség tárolásáról. A bálás kazánhoz szükség van megfelelő kéményre is: általában legalább 200-as kéménybekötés szükséges, hogy biztosíthassuk a bála égetéséhez szükséges levegőmennyiséget. A bálás kazánok nyitott és zárt rendszerbe egyaránt beköthetők.

Pelletkazán

A pelletkazán fűtőanyaga, fapellet vagy agripellet. A pellet nagy nyomáson összepréselt és kiszárított fa, illetve növényi rost. A pelletkazános fűtési rendszer, a magas hatásfokának köszönhetően környezetbarát, és a tüzelőanyag kedvező ára miatt olcsó fűtési megoldást nyújt, emellett automatizálhatóságából adódóan, a gázfűtéssel megegyező komfortosságot, és kényelmet biztosít. A pellet elégése során keletkező, a kazán aljában, egy hamutálcán összegyűlt hamut elég akár hetente üríteni.

Miből áll a kazán?

Kazántest

A kazántest acéllemezből készül hajlítással és hegesztéssel, és egy külső és belső köpenyből áll. A kazántesten lévő kezelőajtók segítségével a tüzelőanyag behelyezése, illetve az égéstermékek eltávolítása egyszerűen megoldható.

Vízteres kazánajtó

A vízteres kazánajtónak köszönhetően jelentősen nő a kazán hőátadó felülete, és ezáltal javul a hatásfoka.

Burkolat

A kazántestre rögzített lemezburkolat és az alatta lévő hőszigetelés, szintén a fűtés hatásfokának növelését szolgálja, segítségével a kazánban előállított meleg vízzel nem a kazánházat, hanem a lakást melegítjük.

Tüzelőajtó

A tüzelőanyagot a tüzelőajtón keresztül helyezhetjük be a kazánba, illetve az ezen lévő szabályozóval állíthatjuk a szekunder levegőt.

Hamutér

Az égés során keletkező hamu a hamutérben gyűlik össze, ezt időnként el kell távolítanunk. A hamutér ajtaján lévő szabályozóval állíthatjuk a primer levegőt.

Vízhűtésű rostély

A vízhűtésű rostély hegesztett háromszög keresztmetszetű acélcsövekből vagy varrat nélküli csőből készül, ez a különböző vízteres kandallók és kazánok egyik legfontosabb szerkezeti eleme.
Erre helyezzük a tüzelőanyagot. A rostély hosszú élettartamú, és nagy igénybevételre alkalmas.

Tartozékok

A vegyestüzelésű és bálás kazánokhoz többféle kiegészítő is beszerezhető, például termikus huzatszabályzó, szobatermosztát, tüzelőanyagtároló vagy különböző kazánbiztonsági berendezések, mint tágulási tartály, biztonsági szelep vagy termikus túlfolyószelep.

Vegyestüzelésű kazán gyártás

Kazán, kazángyártás , vegyes tüzelésű kazán, vegyes tüzelésű kazán, bálaégető kazán, bálás kazán, pellet kazán, fatüzelésű kazán, szilárd tüzelésű kazán, nagytűzterű kazán, kazán gyártás, kazánkovács, Hódmezővásárhely,