Select Page

Vezérlő automatikák

Vegyestüzelésű kazánok és az automatika

Kazán automatizálás

nem csak kényelmi szempontokból érdekes, de csökkenti a fűtés és a karbantartás költségeit. Amellett, hogy javítja a komfortérzetünket, lassítja a vízkő kialakulását, a kazán „öregedését”, jó beállítások mellett csökkenti a tüzelőanyag fogyasztást.

Kényelmes, mert az automatizálás mértékétől függően átveszi
tőlünk a kazán felügyeletét, a meggyújtástól a salakozásig.

Az egyszerű termosztátos kapcsolástól a programozható logikákig sokféle megoldás létezik, melyek akár komoly beruházást is jelenthetnek, de hosszútávon mindenképpen időt, pénzt takarítanak meg, valamint a komplett fűtésrendszer élettartalmát is meghosszabbítják.

Egy jól megtervezett és kivitelezett korszerű processzoros felügyelettel ellátott szilárd tüzeléses rendszer akár a gázkazános fűtés kényelmét és biztonságát is nyújthatja.

A pellet vagy apríték adagoló és a hozzá tartozó elektronika használata során, az automatika átveszi a feladatot a felhasználótól és a tűzgyújtástól a salakozásig mindent elvégez helyette. Az  aprítékot vagy a pelletet  az igényeknek megfelelően adagolja, ha kell, leállítja a fűtést, majd szükség esetén újra beindítja a kazánt. A felhasználónak csak az a dolga, hogy beállítsa a kívánt hőfokot. Ez persze csak egy rövid példa a számtalan lehetőségek közül.

A kazán automatizálás lényege

Minél kevesebb időt kelljen töltenünk monoton ismétlődő folyamatokkal. Ezt átveszi tőlünk a rendszer és ha kell, a nap bármely szakaszában megteszi a megfelelő beavatkozást pontosan és fáradhatatlanul.

Miért ne nyújthatná egy gázkazán kényelmét a szilárd tüzeléses kazán is?

Biztos felmerül az alábbi kérdések valamelyike

  • Miért kell egy ilyen bonyolult elektronika egy hagyományos szilárd tüzelésű kazánra?
  • Ez is csak egy hibalehetőség!?
  • Mi van ha elromlik?

Maga az elektronika nem bonyolult.

A kívánt fokozatnak megfelelően kicsit összetettebbé válik, de letisztult, leegyszerűsített és ebben rejlik megbízhatósága is.

Processzoros rendszereknél, a program a lelke az egésznek. Optimális esetekben nincs is a vezérlésben mozgó alkatrész!

A rendszer egészét megbízható, minőségi alkatrészek alkotják. Ebből adódóan nincs számottevő  hibalehetőség, a visszajelzések ismeretében kijelenthető, hogy nagyon alacsony a meghibásodások aránya.

Mindenki ismeri és sokan használnak is automata mosógépet, mosogatógépet, automata kávéfőzőt, riasztót, (vagy akár az autónk is ide tartozik) és sok más hasonló eszközt, melyek teljesen beépültek hétköznapjainkba, megbízunk bennük és nem a meghibásodásaiktól rettegünk, hanem megkönnyítik az életünket.

Persze, az ördög nem alszik, el is romolhat, de egy minőségi rendszerre lehet garanciát vállalni és a megbízható gyártó vállalja is kötelezettségeit. A garanciális javításokkal a garancia időtartalma kitolható és a garanciális időn belül a termékre szoftveres támogatás is jár, ami egy időközben megjelenő újabb programra való frissítést is magába foglalhat.

Az automatizálás nem egy új tudományág, a mai elektrotechnika pedig garantálja a zökkenőmentességet. A megfizethető technológiának köszönhetően a lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt.

 

 

vezérlő automatikák